Geen GB's in m'n zak.

Ik ben eigenlijk al een jaartje in de markt voor een fatsoenlijk vervanging van m'n Rio Carbon. Dat was mijn eerste MP3-speler na m'n good old Minidisc en ik was er erg tevreden mee. Het geluid was helaas niet zo goed als m'n oude Minidisc-speler, en hij was ook bij lange na niet zo stevig en duurzaam. Na nog geen jaar zijn de accu en de harde schijf ermee uitgeschee?n. Ook was hij tijdens het navigeren vrij traag, iets dat de Rio Forge die ik erna kocht ook had.Wat ik eigenlijk wilde in z'n opvolger waren de volgende dingen:

  • Lange accuduur, 20 uur absolute minimum, en niet de fabrieksopgaaf
  • Ruimte voor al mijn muziek, zo'n 210GB
  • Compatible met win/lin/osx, selfdatabasing en UMS zou het mooist zijn
  • Hoe kleiner hoe beter
  • Beetje snelle interface
  • Als het effe kan met ondersteuning voor FLAC
  • Uiteraard een goed geluid Dat ik een apparaat zo stevig als m'n oude MD-speler zou vinden, heb ik al vroeg opgegeven: de apparaatjes van tegenwoordig zijn allemaal hetzelfde: vooral dankzij grote schermen kwetsbaarder dan ik zoek. Helaas niets aan te doen.Op punt twee kunnen we snel het kaf van het koren scheiden: hoewel sinds 2002 Xclef al een 100GB speler had is enkel Apple daar onlangs overheen gegaan met een 160GB iPod. OK, Archos heeft er ook 1, maar die is zo groot als een videoband en gaat krap 10 uur mee en kost iets van €600, dus dat is geen optie. Ik heb veel muziek in FLAC, dus vandaar de behoefte aan vele GB's, maar de laatste vijf jaar is er weinig gebeurd op dit vlak. De bulk van de spelers zijn de kleine 2-16GB flash-spelers, veel te klein. Ik ben best bereid voor mobiel luisteren alle FLAC in MP3/AAC om te zetten, maar dat betekend dat ik voor al mijn muziek nog steeds 80GB+ nodig hebt. Een 80GB speler zou nu net kunnen, maar daar ben ik in notime overheen, aangezien ik nog circa 100GB (FLAC) te rippen heb.Kijk, wat ik nu graag wil is al m'n muziek bij me hebben zodat ik kan luisteren naar elk nummer dat ik wil. Gewoon alle muziek op random, heerlijk. Of opeens schiet dat ene nummer in mijn hooft en ik wil het NU horen. Ook heb ik geen zin uit te zoeken en bij te houden welke muziek erop moet. Dan moet ik zo een kwartier ervoor gaan zitten aan de computer en moeten de artiesten die ik wil horen me maar net te binnen schieten. Zelfs al haal ik een 80GB speler, dan nog moet ik uit gaan zoeken. Daar heb ik geen zin in en geen tijd voor, dus moet alles erop kunnen. Met zo'n miezerig flash-spelertje ben ik er dus niet.Nuja, er zijn dus vier fabrikanten die overblijven met schijfspeler van enige grootte: Microsoft, Archos, Apple en Creative. Creative gaat tot 60GB en heeft een aardige interface, maar is eigenlijk toch te klein en heeft spelers die 12-15 uur meegaan. Archos, erg groot en duur, en zo mogelijk nog slechtere batterijen. Dan de Zune van Microsoft. Wat interface betreft simpelweg de beste. Ben geen MS-fan, maar dit hebben ze gewoon goed voor elkaar. Ook is de batterijduur 20-30 uur, dus te doen. Helaas maximaal 80GB, maar her de showstopper: alleen muziek eropzetten met de Windows Zune-software. Geen OSX of Linux opties dus… Blijft over de iPod. In 80 en 160GB te krijgen (dit begint erop te lijken), en batterijen die maar liefst 40-60 uur meegaan. Minpuntje is de interface (menu-layout en clickwheel vind ik zeker niet ideaal, dat doen Creative en zeker Microsoft beter). Werkt gelukkig ook in alledrie de OS'en. Helaas (net als Microsoft) geen FLAC-support, enkel eigen propri?taire lossless formaten, waardeloos dus.De iPod lijkt dus de beste (of de minst slechte), maar zeker omdat hij verre van ideaal is, heb ik geen €350 over voor de 160GB…Helaas, mijn speler is er niet. Alle energie lijkt in video-ondersteuning en andere overbodige dingen te gaan, terwijl ik gewoon de beste MP3-speler zoek. Tot die tijd zing ik het uit op een armzalige Sansa M250. Voordelen: goedkoop (maakt geen hol uit als 'ie over straat stuitert), verwisselbare batterij (AAA), vrij stevig (dus over straat laten stuiteren maakt echt niets uit) en een UMS dus werkt met alle OS'en.Het liefst dus de schijfgrootte van de iPod, de interface van de Zune en UMS zodat hij met alle OS'en samenwerkt. Ik droom lekker verder…